fredag 17 februari 2012

Bättre hälsa för dig med rörelsehinder!

Bättre hälsa för dig med rörelsehinder!

Vill du hitta motivationen för att komma igång med fysiska aktiviteter och bättre matvanor?

Välkommen på kostnadsfri föreläsning med Anna-Carin Lagerström, sjukgymnast och författare till boken "Friskbok för dig med rörelsehinder"

Välkommen!                  

Datum:      3 april
Tid:           18.30-20.30
Plats:         Kungsgatan 62, våning 5
Anmälan:   Senast 2 april

I pausen bjuder vi på förtäring.

Anmälan till:
ylva.sundin@humana.se   tel: 0701-64 89 02

Föreläsningen är ett samarbete mellan Humana, NHR Uppsala-Knivsta, DHR Uppsala, Uppsala läns strokeförening och FUB Uppsala

torsdag 16 februari 2012

Gymgrupp?

Vill du träna på gym men har svårt att komma dig för om du ska gå dit själv? Det är jättebra att träna på gym men roligt? Haha. Jo jag vet att det faktiskt finns sådana som tycker det, men jag tror knappast att de flesta som går på gym gör det för att det är så himla kul! Däremot så ÄR det lite roligt om man är två eller flera som går dit tillsammans.
Jag vet flera som skulle vilja ha träningskompisar på gymet och därför tänker jag att vi ska starta en liten gymgrupp som kan gå till gymet tillsammans ett par gånger i veckan. Troligen blir det på Friskis&Svettis, om du vill vara med så behöver du därför ha eller kunna skaffa ett kort där.
Tider och plats bestäms av gruppen, då den finns. Hör av dig till mig om du vill vara med! karolina.wik@c.hso.se

Många vill ha ett lättare liv!

Igår startade vår kom i form-grupp "Lättare liv". Vi är så glada att så många kom dit och det ska bli spännande och intressant att vara med på den här resan! Och, förstås, en riktig utmaning... Som hemläxa till nästa tillfälle har vi att formulera ett (eller flera) mål, som ska följas upp i slutet av våren, samt att under en veckas tid skriva upp allt vi äter. Just det. Allt. För mig blir det hyfsat enkelt - hoppas jag - eftersom jag inte brukar småäta så mycket, mitt problem är snarare att jag äter alldeles för mycket då jag väl gör det. Men ändå. Och inte bara vad vi äter utan även hur mycket vi rör på oss och hur vi sover.

Många i gruppen var intresserade av mattips och det fanns önskemål på att starta en matlagningscirkel, i första hand om matlagning för singlar. Hur som helst så kommer vi att förlägga en gruppträff (kanske avslutningen) i ett kök där vi tillsammans lagar någonting gott och nyttigt. Sedan så kommer vi förstås att dela ut massor av recept och andra mattips vid varje träff.

Jag lever med mina tre barn så det är inte så ofta jag lagar mat åt bara mig själv. Men ibland gör jag det förstås. Och oavsett om jag lagar mat åt familjen eller bara åt mig själv så vill jag i regel att det ska gå snabbt. Här kommer ett tips på god och nyttig snabbmat:

Tina en portionsbit lax i mikron och stek den i stekpannan (jag använder smör eller olivolja) Salta, peppra, krydda med det du gillar. Man kan pressa över lime eller citron och/eller vitlök. Nyttigt alltihop.
Ta en förpackning sallad, blanda med gurka, paprika, tomat, oliver, lite rödlök och någon ost (salladsost, mozzarella, feta). Häll över lite olivolja och krydda om du vill.
Klart! Salladen håller i kylen i minst ett par dagar. Och tröttnar man på lax så kan man ta kyckling istället. Kyckling kan faktiskt vara snabbmat: ta en file, skär den i mindre bitar och stek den i stekpanna. Ju mindre bitar du skär den i, desto snabbare går det förstås :-) Vill man ha sås till så går det bra det också, man behöver inte göra den själv, det finns massor med goda färdiga såser på burk.

måndag 13 februari 2012

A-C gästbloggar!

Hej!

På onsdag startar vår kom i form-grupp Lättare liv och det har varit så stort intresse så att det kanske blir två grupper - toppenkul! Jag och min kollega A-C, som ska hålla i gruppen, hade en stimulerande diskussion i fredags om detta med motion. Det inspirerade henne till att skriva ett gästblogginlägg om vardagsmotion/lågintensiv träning. (Vill du också gästblogga? Maila mig ditt inlägg - karolina.wik@c.hso.se)

Gym passar inte alla!

"Nästan varje gång man skriver om hälsa och motion i media så likställer man motion med att köpa ett årskort på ett gym. Som om rörelse enbart skulle definieras utifrån att lyfta tyngder, dra i maskiner eller hoppa runt till skränig musik!

Om man tänker på att hela mänsklighetens historia en gång i tiden började på savannen, då vi var jägare och samlare så ger det ett annat perspektiv. Idag kan vi förstås inte gå ut och döda en mammut och vi bygger inte våra egna hyddor av lera eller tillverkar vår egen keramik för att ha en köksutrustning. Däremot kan vi fundera över vad det var för typ av rörelsemönster som var vanligast. Förutom att det handlade om att korta sträckor springa i kapp ett byte, som man kanske hade spanat på under några timmar, så handlade det till stor del om det vi idag kallar för lågintensiv motion. Man gick, gick och gick… Och man bar med sig det man behövde så länge man inte var bofast.

Lasse Berg, skriver i ”Gryning över Kalahari”, att världens förmodligen smartaste uppfinning var väskan. Då kunde man transportera saker och dela med sig av det styckade bytet till dem som väntade på en annan plats. Man levde också av rötter, nötter, bär och annat som man kunde hitta i naturen. För att hitta detta fick man gå, gå och återigen gå.

Min poäng är att den lågintensiva träningsformen är underskattad idag när vi talar om motion. Exempel på sådan träning är promenader, stavgång, simning, cykel- och längdskidåkning, långfärdsåkning på skridskor, golf och trädgårdsarbete. Det är också en träningsform som passar de flesta: de som är otränade, äldre personer, de som har olika typer av ledbesvär eller artros, de som har cirkulationsbesvär, diabetes mm. Man undviker också på detta sätt belastningsskador.

Det behövs ingen dyr utrustning, ingen kostnad för gymkort och dessutom får man frisk luft och en naturupplevelse om man rör sig utanför stan. Man kopplar helt enkelt av! På köpet kan man träna mindfulness och uppleva årstidens växlingar. Blodtrycket sjunker och man återvänder tillbaka hem med förnyade krafter, såväl kroppsligt som mentalt.

Vad är då problemet med detta? Jo, denna träning bör utföras regelbundet, helst varje dag i ca en timme. Visst är det enklare att ta bilen en gång i veckan eller månaden till ett gym och köra stenhårt i en timme för att duscha och sedan ta bilen tillbaka (jättebra för miljön…) Men är det verkligen vad kroppen behöver, alla system som går på högvarv en kort stund för att sedan sjunka tillbaka till fullständig passivitet till nästa gång det är dags att stressa igång? För mig är den bästa motionen en timmes cykeltur längs den vackra Fyrisån ut till Ultuna. Detta kan man göra i princip året om så länge man använder dubbdäck på cykeln under vintern."

A-C Nyqvist

onsdag 8 februari 2012

Kaos i vardagen?

Inbjudan till dig med psykisk funktionsnedsättning eller anhörig
Kaos i vardagen?
Vi behöver din hjälp!
Personer som har koncentrationssvårigheter/psykiska funktionsnedsättningar får ofta problem med planering, att komma ihåg saker, hålla ordning i allt från skåp och lådor till sin ekonomi. Kognitiva hjälpmedel kan vara till stor hjälp men många vet inte hur man gör för att få ett sådant. Kognitiva hjälpmedel kan vara smarta föremål, men även strategier.
Vi behöver dina kunskaper om att t ex leva med röra i vardagen, smarta lösningar och kognitiva hjälpmedel i projekt KÖK – Kunskapsökning om kognitiva. Vi ska bilda en referensgrupp som ska vara rådgivande i projektet. Frågor att arbeta med i projektet:
·          Hur kan problemen se ut?
·         Vad fungerar?
·         Vad fungerar inte?
·          Vad är viktigt att tänka på?

Plats: ”Storan” , Kungsgatan 62, 5 tr
            Tid: Tisdagen den 6 mars kl 14 -16

Vi bjuder på smörgåstårta.
Välkommen!
Lars Persson (HSO), Karolina Wik (HSO), Elisabeth Axberg (HSO Visst)
Föranmälan senast 3 mars:
018-560900
karolina.wik@c.hso.se   Uppge ev. allergier.

tisdag 7 februari 2012

Idécirkel hos HSO



För oss som snackar
Har synpunkter
Ser möjligheter

Fika som följs av resonemang om för dagen påkomna ämnen
Cirkelledare: Bjarne Wester
Tider: Måndagarna 27/2, 26/3, 30/4 och 28/5 kl 13-15
Plats: Kungsgatan 64, sal 2
Frågor/anmälan: 018-560900 eller karolina.wik@c.hso.se

Välkomna!


onsdag 1 februari 2012

Maria gästbloggar!

En sak som faktiskt kan bidra till bättre hälsa kan vara att lyckas komma upp i tid på morgonen. Och det är verkligen ingen lätt sak för vissa av oss! Jag har den äran att presentera Maria, vår första gästbloggare, som berättar om hur hon med hjälp av "Bomben" faktiskt lyckas komma till liv om morgnarna:

SONIC BOMB – den ultimata räddningen för oss sjusovare!
Väck dig själv med Sonic Bomb!
"En tid tillbaka har mina sovvanor förändrats – jag har blivit en ”nattuggla”! Orsaken till det är främst datorns intåg i mina kvällsvanor, och det är då framförallt Facebook som jag har svårt att slita mig ifrån. Och det trots att en vanlig arbetsdag väntar dagen därpå… Det har skapat vissa problem – jag har helt enkelt börjat försova mig allt oftare.
 Ett tag fungerade det att ställa alla mina fyra väckarklockor på ringning – klockradion först på hög volym, därefter ett vanligt väckarur, sedan mina två mobiler med några minuters mellanrum. Men efter en tid hjälpte inte ens det arrangemanget – så, VAD gör man när alla dessa klockor har ringt och man ändå lugnt fortsätter att ”snusa kudde”, och vaknar först en eller två timmar senare?? Ja, själv blev jag i alla fall ganska förtvivlad! TILLS min räddning kom, genom mina hundars daghusse som lovade att ställa upp med telefonväckning åt mig! Så de dagar jag hade viktiga möten att gå på - och alltså absolut INTE FICK försova mig! - så slog han en signal och pratade en stund, tills han hörde att jag piggnat till och inte lade mig på andra sidan och somnade om igen… Men - i längden ville jag inte vara beroende av någon annan för att fixa mitt ”uppvaknande”, så när jag fick tips av en vän om en ”superväckarklocka” som skulle finnas på Teknikmagasinet, då tog jag chansen direkt. TÄNK om jag hittat en lösning på mina stora svårigheter med att flytta benen över sängkanten på morgnarna!
Med stor iver begav jag mig till den aktuella affären. Det visade sig att det fanns inte bara en väckarklocka med extra finesser för ”sjusovare”, utan ett par varianter. Den första jag fick titta på hade en ”propeller”, som lossade från själva klockan när alarmet gick – därefter flög den runt i rummet, dånande, tills man fick fatt i den och kunde få tyst på den. Med tanke på att jag har tre hundar som ligger och snusar på mitt sovrumsgolv, så tyckte jag inte att den här varianten var den bästa för mig; att jag – dödstrött - skulle fara runt och jaga en propeller i gryningen, snubblande fram över tre yrvakna hundar... ”NEJ!”, kände jag bara, på det sättet vill jag inte vakna upp till en ny dag! Men när expediten visade mig nästa klocka – då föll jag pladask! I beskrivningen till den ”Sonic Bomb”, som jag nu har hemma, stod att den skulle kunna väcka ”the deepest sleepers” (den ”djupast sovande”). Klockans alarm ljöd med högt ljud, blinkande lampor och, det läckraste tyckte jag, en vibrator som skulle läggas under kudden eller madrassen, vars viktiga uppgift var att ”skaka liv” i den sovande! Volymen och tonen gick dessutom att ställa in efter eget önskemål, utifrån hur ”häftigt uppvaknande” man ville ha.  Gälla toner på högsta volym för den som är i princip ”medvetslös” vid uppvaknandet… och lite lugnare varianter för den något mindre morgontrötta. Det kändes som att jag hittat en ny ”bästa vän” i den här ”bomben” – ”TACK, jag tar den!” sa jag och betalade glatt de 399:- som underverket kostade.
Resultatet är precis så bra som jag trodde att det skulle bli: Jag vaknar alltid av ”bombalarmet” vid inställd tid, fortsätter att vara vaken och slänger nöjd benen över sängkanten på morgonen. Ska erkänna att jag även har använt mig av ”snooze-funktionen” ibland, d.v.s. jag har valt att somna om i ytterligare 9 minuter innan ”bomben” har väckt mig igen. MEN - lägg märke till att jag då har valt att somna om, och det är en stor skillnad mot tidigare, då jag ofta stängde av alla mina väckarklockor utan att ens komma ihåg efteråt att jag stängt av dem! Alltså har jag gjort det i princip sovande…. Däremot, när ”bomben” väckt mig så har jag verkligen vaknat till ordentligt och sen har jag medvetet valt om jag ska tillåta mig ytterligare 9 minuters slumrande innan det oundvikliga uppstigandet ska ske, eller om jag ska kliva upp direkt. Det är just den skillnaden i vakenhetsgrad, som gjort att jag känner mig så trygg med ”bomben” – jag vet att jag vaknar och kan gå upp genast, om jag vill!
Mitt arbetsliv är tryggat, mina dagar är tryggade, tack vare den här ”bomben” som inte tillåter mig att stanna kvar i drömmens värld längre än jag själv bestämt kvällen innan (då jag ställde in underverket på önskad tid för väckning). Att jag, trots mina dåliga nattvanor, nu kan styra mig själv och vakna när jag egentligen vill gör att jag upplever en skön kontroll i tillvaron. Jag har helt enkelt blivit mera självständig och trygg när det gäller mina morgonvanor, och det tackar jag allra djupast ”bomben” för!"
Skrivet av ”sjusovaren” Maria

Blodomloppet

Den 30 maj arrangeras Blodomloppet i Uppsala. Här på HSO har vi pratat om att anmäla ett lag, jag hoppas att det blir så! Det vore roligt om föreningarna också skulle göra detsamma. De flesta kan vara med: visst kan man springa/jogga men man kan också ta det som en skön kvällspromenad. Ett lag ska bestå av fem personer och då får man dessutom en picknickkasse från ICA. Dessutom får alla som är med en T-shirt och en fin medalj :-)

På gång i vår...

Planering för vårens aktiviteter pågår för fullt. Vår kom i form-grupp "Lättare liv" är fulltecknad och mer därtill, om två veckor kör vi! Däremot finns det ett par platser kvar i vår skrivargrupp, hoppas att fler vill vara med i den! Det är inte på något sätt kravfyllt. Du behöver inte skriva jättelånga saker. Tanken är att det ska vara roligt och att vi ska inspirera varandra.

Vi kommer att arrangera ett föredrag om kost och hälsa i samarbete med Humana. Det blir onsdag 3/4 kl 18.30 på Kungsgatan 62 - inbjudan kommer snart! Vill du anmäla dig redan nu, ring HSO 018-560900.

Vårens inspirationsdagar på Ekolnsnäs är också under planering, mer info kommer snart om dem också. Precis som i höstas blir det olika teman - bl a vardagstrassel och kognitiva hjälpmedel, Läkande berättande och förmodligen en må bra-dag med massage.

Nu är det februari - det känns redan att det börjar bli ljusare på eftermiddagarna. Skönt!