måndag 13 februari 2012

A-C gästbloggar!

Hej!

På onsdag startar vår kom i form-grupp Lättare liv och det har varit så stort intresse så att det kanske blir två grupper - toppenkul! Jag och min kollega A-C, som ska hålla i gruppen, hade en stimulerande diskussion i fredags om detta med motion. Det inspirerade henne till att skriva ett gästblogginlägg om vardagsmotion/lågintensiv träning. (Vill du också gästblogga? Maila mig ditt inlägg - karolina.wik@c.hso.se)

Gym passar inte alla!

"Nästan varje gång man skriver om hälsa och motion i media så likställer man motion med att köpa ett årskort på ett gym. Som om rörelse enbart skulle definieras utifrån att lyfta tyngder, dra i maskiner eller hoppa runt till skränig musik!

Om man tänker på att hela mänsklighetens historia en gång i tiden började på savannen, då vi var jägare och samlare så ger det ett annat perspektiv. Idag kan vi förstås inte gå ut och döda en mammut och vi bygger inte våra egna hyddor av lera eller tillverkar vår egen keramik för att ha en köksutrustning. Däremot kan vi fundera över vad det var för typ av rörelsemönster som var vanligast. Förutom att det handlade om att korta sträckor springa i kapp ett byte, som man kanske hade spanat på under några timmar, så handlade det till stor del om det vi idag kallar för lågintensiv motion. Man gick, gick och gick… Och man bar med sig det man behövde så länge man inte var bofast.

Lasse Berg, skriver i ”Gryning över Kalahari”, att världens förmodligen smartaste uppfinning var väskan. Då kunde man transportera saker och dela med sig av det styckade bytet till dem som väntade på en annan plats. Man levde också av rötter, nötter, bär och annat som man kunde hitta i naturen. För att hitta detta fick man gå, gå och återigen gå.

Min poäng är att den lågintensiva träningsformen är underskattad idag när vi talar om motion. Exempel på sådan träning är promenader, stavgång, simning, cykel- och längdskidåkning, långfärdsåkning på skridskor, golf och trädgårdsarbete. Det är också en träningsform som passar de flesta: de som är otränade, äldre personer, de som har olika typer av ledbesvär eller artros, de som har cirkulationsbesvär, diabetes mm. Man undviker också på detta sätt belastningsskador.

Det behövs ingen dyr utrustning, ingen kostnad för gymkort och dessutom får man frisk luft och en naturupplevelse om man rör sig utanför stan. Man kopplar helt enkelt av! På köpet kan man träna mindfulness och uppleva årstidens växlingar. Blodtrycket sjunker och man återvänder tillbaka hem med förnyade krafter, såväl kroppsligt som mentalt.

Vad är då problemet med detta? Jo, denna träning bör utföras regelbundet, helst varje dag i ca en timme. Visst är det enklare att ta bilen en gång i veckan eller månaden till ett gym och köra stenhårt i en timme för att duscha och sedan ta bilen tillbaka (jättebra för miljön…) Men är det verkligen vad kroppen behöver, alla system som går på högvarv en kort stund för att sedan sjunka tillbaka till fullständig passivitet till nästa gång det är dags att stressa igång? För mig är den bästa motionen en timmes cykeltur längs den vackra Fyrisån ut till Ultuna. Detta kan man göra i princip året om så länge man använder dubbdäck på cykeln under vintern."

A-C Nyqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar